Newbridge House has invested in new facilities which will provide substantial additional space for therapy, recreation and service support.

The two residential houses next door to Newbridge have been purchased and work is currently underway to adapt and redesign both properties.

The house adjoining Newbridge is being renovated for office and administration, freeing up rooms within the main building currently used for this purpose. It means overall bed capacity at Newbridge will increase from 20 to 28.

The second house will become a focus for therapy, with all the rooms being thoughtfully designed and redeveloped for one-to-one and family therapy.

Both houses have substantial front gardens which are being adapted for parking, almost doubling the car space capacity at Newbridge House.

The redevelopment work also includes adapting the Glen Jones unit (the extension area completed in 2013) into a self-contained six-bedded unit. Patients of the same age will be grouped together on the unit, allowing for young people to take part in age specific activities and to be cared for with others close to their age group.

The latest redevelopment plans at Newbridge House are in response to the needs of our patients and growing demand for our service.

“Our patients’ ages range from 11 to 18 and of course there is a big difference in the interests, needs and perspectives of 11 and 12-year-olds compared to those close to 18,” explains Terry Peate, Business Manager at Newbridge.

“The Glen Jones Unit was designed with the possibility in mind that it could be adapted into a distinct ward.”

The work to redevelop the newly purchased houses next to the main Newbridge building is being carried out by Carl Dean Associates, who specialise in health facility work and worked on key projects including the NHS Walk-in Centre in Boots, Birmingham.

The house on the right (furthest from Newbridge main building) is being renovated into a purpose-designed therapy facility. Some therapy rooms are being designed for group work, others for one-to-one sessions and the house will have its own occupational therapy kitchen, enabling, for example, families to cook and eat meals together to support transition home.

The house on the left will become the main hub for Newbridge administration and support services.

The back gardens of both houses will be therapeutically designed, featuring a sensory garden and a greenhouse, which will link in to the occupational therapy work with food preparations and independent meals.

This development work is due for completion at the end of May 2015. Work to create the new orangery is further advanced and is expected to be ready by the start of Spring. The new orangery will adjoin the existing lounge and will provide additional recreational space, overlooking the garden.